luni, 8 aprilie 2013

Shontelle


   Shontelle Layne, mai cunoscută sub numele de Shontelle, s-a născut pe data de 3 octombrie1985 în oraşul Bridgetown din statul insular Barbados, părinţii săi fiind Raymond şi Beverley Layn. Este cea mai mare dintre cei trei copii ai familiei, solista având încă două surori, Rayana şi Rhea.
   În timpul anilor de şcoală, Shontelle a avut rezultate bune, participând chiar şi la o serie de competiţii sportive. În adolescenţă s-a înrolat într-un program militar, care organiza antrenamente alături de militarii din Barbados, printre cadeţi numărându-se şi cântăreaţa Rihanna, cu care stabilise o legătură încă din perioada liceului.
   Ulterior, interpreta a participat la cursurile organizate de Universitatea Indiilor de Vest, unde a studiat dreptul şi filozofia. Cu toate că obţinuse rezultate deosebite în timpul pregătirii profesionale, solista a preferat să înceapă o carieră în muzică, fiind încurajată de mătuşa sa, Kim Derrick, o interpretă notorie din Barbados. Ea a realizat versurile primului său cântec la vârsta de zece ani, acesta intitulându-se „I Love You”. La scurt timp după intrarea la colegiu, Shontelle a început să primească ajutorul managerului Sonia Mullins, ea urmând să o ajute în viitoarea sa carieră. În anul 2005 a realizat compoziția „Roll It Gal”, ce a fost promovară iniţial de Alison Hinds, înregistrarea având să devină unul dintre cele mai mari succese ale anului 2005 în zona caraibeană. Producătorii Evan Rogers şi Carl Sturken de la casa de discuri SRP Records au fost impresionaţi de cântec, considerând că s-ar putea bucura de succes chiar la nivel mondial. Ei au început să o caute pe terxtiera piesei, pentru a o ajuta să lanseze o preluare a înregistrării iniţiale, Rogers declarându-se încântat de descoperirea făcută, el afirmând: „noi nu puteam să credem că ea era o cântăreaţă atât de bună, atât de tânără şi de frumoasă şi care nu fusese descoperită încă".
   După ce a semnat un contract de promovare, solista a început înregistrările pentru primul său material discografic de studio. Cântecele ce urmau a fi incluse pe albumul de debut al lui Shontelle au fost compuse într-un interval de şase luni. Primul disc single lansat de pe viitorul material, „T-Shirt”, a fost trimis posturilor de radio în vara anului 2008. În urma campaniei de promovare de care a beneficiat, cântecul a urcat până pe locul 1 în ierarhia americană Billboard Dance Music/Club Play. La scurt timp a fost lansată compoziţia „Battle Cry”, inclusă pe o compilaţia Yes We Can: Voices Of A Grassroots Movement.
   Deşi primul single a beneficiat de clasări notabile, materialul pe care a fost inclus, Shontelligence, a înregistrat vânzări scăzute. Albumul a fost lansat pe data de 18 noiembrie 2008 în Statele Unite ale Americii, debutând la scurt timp în Billboard 200 pe treapta cu numărul 115. Concomitent, acesta a intrat în ierarhia celor mai bine vândute albume R&B, în ciuda faptului că discul abordează preponderent genul pop. Până la finele lunii decembrie 2008, discul se comericalizase în aproximativ 20.000 de exemplare în S.U.A.. În ciuda insuccesului de pe teritoriul american, casa de discuri a solistei a pornit campania de pormovarea a înregistrării „T-Shirt” într-o serie de ţări europene. Compoziţia s-a bucurat de clasări superioare celor obţinute anterior, ocupând locul 6 în Regatul Unit, staţionând în top 10 timp de patru săptămâni consecutive. Piesa s-a vândut în peste 600.000 de unităţi la nivel mondial.
   Întrucât Shontelle înregistrase cântecul „Stuck with Each Other” (o colaborare cu Akon) ce a fost inclus pe coloana sonoră a filmului Confessions of a Shopaholic, s-a decis lansarea acestei piese alături de o versiune reeditată a albumului. „Stuck with Each Other” a fost lansat în mai 2009 în U.K, devenind cel de-al doilea hit de top 40 al interpretei în această regiune.
   Ultimul single al materialului în ţara amintită, a fost „Battle Cry”, care a beneficiat şi de un videoclip. Inţțial, „Battle Cry” se dorea a fi lansat ca cel de-al doilea single al albumului, însă datorită numărului semnificativ de difuzări radio primite de „Stuck with Each Other”, s-a decis promovarea acestuia. Pentru aş-şi promova materialul Shontelligence în Irlanda şi Regatul Unit, interpreta a cântat în deschiderea unor concerte susţinute de Beyoncé şi New Kids on The Block în aceste regiuni.
    Începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009 Shontelle a început înregistrările pentru următorul său material discografic de studio. Primul disc single al album se anunţa a fi „Licky (Under the Covers)”, premiera videoclipului materializându-se pe data de de 14 ianuarie 2010. Ulterior, „Impossible” a beneficiat de o un videoclip şi de o campanie de promovare, ce a culminat cu o interpretare a piesei în cadrul evenimentului NewNowNext Awards. Înregistrarea s-a bucurat de succes în majoritatea clasamentelor unde a activat, ocupând locul treisprezece în Billboard Hot 100 - un maxim atins de Shontelle -şi treapta cu numărul cinci în Danemarca. De asemenea, „Impossible”, ce a fost aclamat de critica de specialitate, a devneit cel de-al doilea şlagăr de top 10 al artistei în Regatul Unit.
   Albumul de provenienţă, No Gravity, se dorea a fi lansat în luna aprilie a anului 2010, însă a fost decalat şi promovat doar în septembrie. Al doilea extras pe single, „Perfect Nightmare”, a fost compus de Rodney „Darkchild” Jerkins şi a fost trimis posturilor de radio americane cu câteva săptămâni înaintea publicării materialului de provenienţă. De asemenea, în aceeaşi perioadă, Shontelle a colaborat cu formaţia britanică JLS la înregistrarea „Ay Mama”, inclusă pe cel de-al doilea album al grupului, Outta This World.
   Majoritatea cântecelor de pe albumul de debut al lui Shontelle se caracterizează printr-o fuziune de muzică R&B şi muzică pop. Cu toate acestea, pe înregistrări precum „Roll It” se apelează la o serie de influenţe de reggae, hip-hop sau electronică. Majoritatea pieselor incluse pe Shontelligence prezintă elemente specifice muzicii reggae, însă un stil la fel de proemintent este şi cel folk. Izolat, Shontelle a apelat şi la stilul gospel, acesta fiind prezent pe compoziţii asemeni lui „Battle Cry”.

Discografie
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.