duminică, 20 iulie 2014

Lorde

   Lorde s-a născut pe data de 7 noiembrie1996 în Takapuna, Auckland, Noua Zeelandă, iar numele complet trecut în certificatul de naştere este Ella Maria Lani Yelich-O'Connor, de unde reiese originea sa croato-irlandeză. A crescut într-o suburbie din apropiere de Devonport, împreună cu două surori şi un frate.
   La vârsta de 5 ani, Lorde şi-a urmat prietena de joacă într-un grup de teatru şi astfel a descoperit dragostea pentru canto şi actorie. Mama lui Lorde, o poetă fără un succes deosebit, a încurajat-o să citească cât mai multe cărţi.
   În 2009 a participat la Belmont Intermediate School, concurs la care a câştigat împreună cu prietena sa, Louis McDonald, marele premiu decernat tinerelor talente ale şcolii. După ce a văzut performanţa ei la acest concurs, tatăl McDonald a trimis înregistrări cu Lorde interpretând piesele "Warwick Avenue" din repertoriul Duffy şi "Mama Do" a lui Pixie Lott mai multor căutători de talente.
   La vârsta de 13 ani, ea a semnat cu Universal Music Group, graţie celui ce dăduse curs demersurilor lui McDonald, respectiv Scott MacLachlan. A luat lecţii de canto de două ori pe săptămână, timp de un an, cu preparatorul vocal Frances Dickinson şi a colaborat cu mai mulţi compozitori, însă reţeta succesului părea departe de a fi găsită, fapt ce l-a făcut pe MacLachlan să declare că Lorde nu se regăseşte în compoziţiile altora şi are de gând să scrie propria ei muzică.
   În decembrie 2011, MacLachlan în asociere cu Lorde l-au cooptat pe Joel Little - compozitor, producator muzical şi fost solist vocal al trupei Goodnight Nurse – într-un proiect din care au rezultat după trei săptămâni cinci piese transpuse într-un EP la Golden Age Studios.
   Lorde a ales acest nume de scenă pentru că a fost fascinată de "familia regală şi aristocraţie", dar sentimentul că numele Domnului era prea masculin, a adăugat un "e", pentru a-l face mai feminin.
   În noiembrie 2012, Lorde a lansat EP-ul The Love Club pe platforma de distribuție audio on-line SoundCloud pentru a fi descărcat gratuit de către utilizatori, iar când s-a atind nivelul de 60.000 de descărcări, Universal Music Group (UMG) a decis să lanseze comercial EP-ul. La data de 8 martie 2013, „The Love Club” a fost lansat digital în Australia, Noua Zeelandă, unde a urcat până pe poziţia a doua a clasamentelor, şi Statele Unite ale Americii. Într-un final, a obţinut şapte discuri de platină în Australia şi Noua Zeelandă.
    La data de 7 iunie 2013, Lorde a lansat al doilea EP, Tennis Court, care cuprindea patru piese.
   Pe 27 septembrie 2013, Lorde a scos pe piaţă primul său album, Pure Heroine. Albumul a ajuns în vârful topurilor din Noua Zeelandă şi Australia şi a ajuns în top cinci în clasamentele din Canada, Irlanda, Norvegia şi Regatul Unit. În Statele Unite, Pure Heroine a ajuns pe locul trei în Billboard 200, şi a fost certificat cu platină de către Recording Industry Association of America (RIAA), înregistrând 1.33 milioane de exemplare vândute.
   Royals, a fost lansat ca single la data de 3 iunie 2013. "Royals" a fost extrem de bine primit, câştigând în acel an APRA Silver Scroll Award, un premiu de compoziţie în Noua Zeelanda, precum şi Premiile Grammy pentru Best Pop Solo Performance şi Song of the Year de la ceremonia de 2014. Lorde a devenit al treilea cel mai tânăr câştigător din istoria Grammy şi cel mai tânăr câştigător din Noua Zeelandă, precum şi cea mai tânără persoană care urma să fie nominalizată pentru Grammy Award for Record of the Year.
   La sfârşitul anului 2013, în decembrie, Lorde anunţase că un al doilea album de studio se află în lucru. În luna iunie a anului 2014, cântăreaţa şi cantautorea neozeelandeză făcea cunoscut faptul că noul album va fi total diferit, fiind schimbate radical atât textele muzicale, cât şi stilul interpretativ.
    Lorde a crescut ascultând muzică soul, printre favoriţi fiind Etta James şi Otis Redding, dar şi înregistrările preferate ale părinţilor săi cu Cat Stevens, Neil Young şi Fleetwood Mac. Muzical, Lorde este inspirată de Lana Del Rey, James Blake, Yeasayer, Animal Collective, Kanye Vest şi Prince. În schimb, textele sale sunt insipirate din genul cunoscuţilor Tobias Wolff, Sylvia Plath, Walt Whitman şi Leonard Cohen.
   Materialele sale discografice au fost intens apreciate atât de public, cât şi de critica de specialitate, şi s-au bucurat de succes în teritoriile anglofone. Revista Time a inclus-o pe interpretă pe lista celor mai influenţi adolescenţi ai anului 2013, iar Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA i-a oferit patru nominalizări la premiile Grammy.
   Ca viaţă personală, se ştie din articole de presă publicate în ianuarie 2014 că Lorde este într-o relaţie cu un fotograf din Noua Zeelandă, James Lowe, în vârstă de 24 de ani, cu care s-a cunoscut înainte de a începe cariera muzicală.
 

Discography


Wallpapers



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.