marți, 3 iunie 2014

September

   Petra Linnea Paula Marklund s-a născut la data de 12 septembrie 1984 în Stockholm şi este unul dintre cei doi copii ai cuplului format dintr-o cântăreaţă de muzică folk cu origini slovene şi un profesor de fizică spaţială. Petra are o soră care lucrează ca designer vestimentar.
   Fiind influenţată de muzica surorilor Kylie şi Danii Minogue, Petra şi-a dorit să devină cântăreaţă încă de la vârsta de zece ani, când a început să urmeze cursuri de canto şi dans. Doi ani mai târziu avea să intre pentru prima oară într-un studio de înregistrări, iar pe parcursul adolescenţei s-a implicat în mai multe proiecte muzicale, dar care nu s-au bucurat de succes. În aceeaşi perioadă, tânăra interpretă învăţa să cânte la chitară şi susţinea mici recitaluri la petrecerile părinţilor săi.
   În 1998, Petra înregistrează piesa „Birdie Num Num” folosind pseudonimul Berdie; la scurt timp îl întâlneşte pe producătorul Hans Edler, care o ajută să înregistreze un album demonstrativ numit Teen Queen (1999), însă niciunul dintre aceste două materiale nu o ajută să se afirme.
   La 17 ani, Petra Marklund cânta într-o formaţie de muzică rock pe care a părăsit-o după terminarea liceului şi obţinerea unui contract de management cu Stockholm Records. Concomitent, Marklund a fost remarcată de echipa formată din producătorul Jonas Von Der Burg şi compozitorii Niclas Von Der Burg şi Anoo Bhagavan, cu ajutorul căreia avea să pună bazele proiectului September.
   Primul disc single al proiectului, intitulat „La La La (Never Give it Up)” a fost lansat la data de 6 iunie 2003 sub egida casei de înregistrări Stockholm Records. Fiind o compoziţie ritmată cu puternice influenţe preluate din muzica eurodance, piesa s-a bucurat de succes în clasamentele de specialitate din Suedia, ocupând poziţia cu numărul opt. În toamna aceluiaşi an începea promovarea unui nou cântec numit „We Can Do It”; deşi linia melodică a compoziţiei urmează tendinţele impuse de single-ul precedent, versurile sale sunt mai provocatoare. Piesa a fost frecvent difuzată de posturile radio suedeze şi a obţinut locul zece în ierarhia naţională. De asemenea, atât „La La La (Never Give it Up)” cât şi „We Can Do It” au activat în clasamentul Romanian Top 100 şi au ocupat locul 24, respectiv 74.
   Cel de-al doilea album de studio al cântăreţei, intitulat In Orbit, a fost creat de către aceeaşi echipă de producători cu care September a colaborat încă de la debutul său. Pentru a promova noul album, interpreta a lansat un disc single în avans, pe parcursul lunii mai 2005. Purtând numele „Satellites”, cântecul a devenit hit atât în Suedia cât şi în Romania, ocupând locul patru, respectiv cinci, în clasamente. Deşi In Orbit a obţinut poziţii medii în clasamente, materialul a fost numit „Cel mai bun album dance” în cadrul premiilor Grammis (echivalentul suedez al distincţiilor Grammy). Totuşi, LP-ul a primit discul de aur în Polonia pentru succesul înregistrat în ierarhiile naţionale.
   În toamna anului 2007 September a reprezentat Suedia la renumitului festival polonez de muzică Sopot;  în finala competiţiei aceasta a concurat împotriva unor artişti cu renume precum Sophie Ellis-Bextor, Thierry Amiel,  The Cloud Room sau Monrose şi a obţinut locul trei în clasamentul preferinţelor publicului.
   Începând cu data de 26 septembrie 2007 casa de discuri Catchy Tunes porneşte campania de promovare a celui de-al treilea album de studio semnat September. Purtând numele Dancing Shoes, materialul a fost produs de Jonas Von Der Burg şi compus de Niclas Von Der Burg şi Anoo Bhagavan. Toate cele treisprezece piese incluse pe acest LP sunt ritmate (au influenţe eurodance) şi abordează teme precum senzualitatea, distracţia sau fericirea. Pentru a promova Dancing Shoes, September a extras pe single trei compoziţii ritmate - „Can't Get Over”, „Until I Die” şi „Because I Love You” - care au obţinut poziţii medii în clasamentele din Europa continentală.
   La începutul anului 2008, September semnează un contract de management cu Robbins Entertainment, companie care s-a angajat să-i promoveze materialele discografice în regiunile anglofone. Astfel, în februarie 2008 este lansat în S.U.A., Canada şi Australasia un album de compilaţie numit September, pe care erau incluse paisprezece dintre cele mai cunoscute piese semnate de Petra Marklund.  LP-ul a primit recenzii favorabile şi a activat pentru scurte perioade de timp în secţiunile de muzică electronică ale clasamentelor Billboard şi ARIA.
   Datorită succesului obţinut de piesa „Cry for You” în Regatul Unit, September a semnat un contract cu casa de discuri Hard2Beat şi în 2009 s-a mutat în Anglia pentru a-şi putea pregăti debutul discografic. După o perioadă în care interpreta a susținut mai multe concerte în Marea Britanie, încep înregistrările pentru o nouă compilaţie numită Cry for You - The Album. Odată cu lansarea acesteia în format digital, care a avut loc pe 2 august 2009, urma să fie promovat şi un nou single intitulat „Leave It All Behind”.
   Petra Marklund colabora cu diverşi producători precum Stonebridge, Lucas Secon sau Cutfather în vederea înregistrării celui de-al patrulea album de studio din cariera sa. Purtând numele Love CPR, materialul a fost distribuit în Europa începând cu 14 februarie 2011 prin intermediul casei de discuri Catchy Tunes. Promovarea LP-ului în afara Suediei s-a făcut prin lansarea pe single a trei piese ritmate - „Resuscitate Me”, „Party In My Head” şi „Me & My Microphone” (versiunea în limba engleză a compoziţiei „Mikrofonkåt”) - discuri care nu s-au bucurat de succesul scontat.
   În iulie 2012 September a anunţat că lucrează la primul său album în limba suedeză. De asemenea, cântăreaţa a menţionat că noile sale piese sunt o mixtură între stilurile formaţiilor Coldplay, Florence and the Machine şi Depeche Mode, iar albumul nu a fost lansat sub egida September, ci a purtat numele său real: Petra Marklund.
   Muzica semnată September se încadrează în genul electronic, influenţele eurodance şi pop fiind cele mai frecvente; majoritatea compoziţiilor sale sunt originale (excepţie fac „Mikrofonkåt” şi „Midnight Heartache”), iar versurile abordează teme precum iubirea sau eşecul amoros. Conform site-ului Scandipop, principalele atuuri ale Petrei Marklund sunt individualitatea vocii sale şi folosirea sintetizatoarelor şi a instrumentelor cu coarde în vederea creări unui stil muzical propriu, inconfundabil.


Discography






Wallpapers



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.