vineri, 9 mai 2014

Katy Perry

   Katy Perry, născută Katheryn Elizabeth Hudson, a venit pe lume în data de 25 octombrie 1984 în apropiere de orăşelul Santa Barbara din California, Statele Unite ale Americii, unde a crescut până s-a mutat la Los Angeles, la vârsta de 17 ani. Părinţii săi, pastori penticostali, au fost Maria Christine (Perry), de origine irlandeză, şi Maurice Keith Hudson, de origine engleză, iar fratele mai mic, David, este solistul trupei Hudson. Cei doi mai au o soră, mai mare, pe nume Angela. Toţi copii au participat la şcoli şi tabere religioase, iar la Santa Barbara au urmat cursurile elementare la şcoala creştină.

   La vârsta de 13 ani, Katy a primit în dar de ziua ei o chitară. Nu numai că a învăţat să cânte relativ repede la acest instrument, dar începuse chiar să compună şi să scrie texte, încercând astfel să câştige ceva bani cu care să-şi ajute familia săracă.

   La 15 ani, în timp ce cânda în biserică, a fost remarcată de membrii unei trupe rock din Nashville, Tennessee. A studiat pentru scurt timp operă italiană în cadrul Music Academy of the West din Santa Barbara, apoi, la Nashville, a continuat să studieze chitara, învăţând de la veteranii muzicii country noi tehnici şi acorduri.

   A devenit cunoscută datorită hitului din 2008 „I Kissed a Girl”, care a atins prima poziţie în peste 20 de ţări, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia şi United World Chart.

   În 2001, Katy Perry lansează albumul "Katy Hudson", primul album din cariera sa. Albumul a fost lansat la casa de discuri Red Hill Records, dar din cauza falimentului companiei, vânzarea albumului a fost oprită.

   Şapte ani mai târziu, în 2008, artista reuşeşte lansarea unui al doilea album, după mai multe încercări ratate. One Of The Boys devine un succes comercial, vânzând în jur de 5 milioane de exemplare la nivel mondial. Albumul primeşte dublu disc de platină în Canada, discul de platină în ţări precum Australia, Austria, Brazilia, Franţa, Irlanda, S.U.A. sau Regatul Unit şi discul de aur în Belgia, Danemarca, Germania, Noua Zeelandă şi Suedia. Materialul atinge poziţia cu numărul 9 în America. De pe acest album, Katy Perry a lansat următoarele single-uri: "I Kissed a Girl", "Waking Up in Vegas", "Thinking of You", Ur So Gay" şi "Hot n Cold".

   Pe 24 august 2010, Perry şi-a lansat al treilea album de studio, Teenage Dream. Deşi a fost primit cu recenzii mixte din partea criticilor, albumul a fost nominalizat la premiile Grammy şi a debutat pe prima poziţie în Billboard 200, cu 192.000 exemplare vândute doar în prima săptămână. Teenage Dream s-a mai clasat pe prima poziţie în clasamentele din Australia, Austria, Canada, Irlanda, Noua Zeelandă şi Regatul Unit. De pe album au fost promovate şase piese: "California Gurls" (cu Snoop Dogg), "Teenage Dream", "Firework", "E.T." (cu Kanye West), "Last Friday Night (T.G.I.F.)" şi "The One That Got Away" ce s-au bucurat de mare succes comercial internaţional, primele cinci clasându-se pe primul loc în clasamentul Billboard Hot 100, Perry deveninind astfel al doilea artist, după Michael Jackson, ce reuşeşte această performanţă. Totodată,Teenage Dream i-a adus lui Katy premiul pentru cel mai bun video în cadrul MTV European Music Awards 2010.

   Perry a primit numeroase premii şi nominalizări, inclusiv unsprezece nominalizări la premiile Grammy şi un premiu Billboard în 2012, la categoria Femeia Anului. Ea rămâne singurul artist ce a reuşit performanţa de a rămâne 69 de săptămâni consecutive în Top 10 al clasamentului Hot 100.

   Perry este inspirată de Alanis Morissette şi Fiona Apple, dar în muzica sa se simt influenţe puternice marca Carole King, Bonnie Raitt şi Joni Mitchell, acesta din urmă fiind reperul pe care Katy ar dori să-l depăşească din punct de vedere al renumelui. Deasemenea, Madonna a avut o influenţă semnificativă asupra muzicii şi artei sale, fapt recunoscut în filmul documentar „Part of Me”.

   În vara anului 2009, l-a întâlnit pentru prima dată pe Russell Brand - un comic englez, actor, cântăreţ, autor şi prezentator de radio şi televiziune - cu care s-a logodit în ajunul Anului Nou 2009, în timp ce erau în vacanţă în Rajasthan, India. S-au casatorit pe 23 octombrie 2010, în cadrul unei ceremonii tradiţionale hindusă. După paisprezece luni de căsătorie, pe 30 decembrie 2011, Brand a intentat divort, invocând diferenţe ireconciliabile. Căsătoria a fost dizolvată legal în iulie 2012. Perry a început o relaţie nouă cu cântăreţul John Mayer, în august 2012, dar la sfârşitul lunii februarie a anului 2014 era iarăşi singură.

   Perry este o activistă pentru drepturile minorităţilor cu alte orientări sexuale. Într-un interviu apărut la începutul lunii noiembrie 2008 în Do Something, Katy a declarat: "Sunt un activist gay şi o spun cu mândrie. Am fost întotdeauna o persoană foarte deschisă la minte, iar eu cred cu siguranţă în egalitatea tuturor."

Discography  



Wallpapers



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.