vineri, 29 noiembrie 2013

Tori Amos



    Tori Amos s-a născut pe data de 22 august 1963, la Old Catawba Hospital din Newton, Carolina de Nord. Este cel de-al treilea copil al soţilor  Edison şi Mary Ellen Amos, iar numele său natural este Myra Ellen Amos, foarte asemănător cu cel al mamei sale.
   Pe când împlinise vârsta de doi ani, familia s-a mutat la Baltimore, Maryland, unde micuţa descoperise o nouă „jucărie”, pianul. La cinci ani avea deja primele sale compoziţii instrumentale, pe care le interpreta la pian, ceea ce a făcut să câştige o bursă de pregătire la Peabody Conservatory of Music. La 11 ani, nu numai că pierdea acea bursă, dar a fost obligată să părăsească studiile. Amos a afirmat că întâmplarea a fost o consecinţă a faptului că ea se apropiase foarte mult ca interes de genurile rock şi muzica populară şi că, în plus, îi displăcea total să citească partiturile.
   În 1972, familia avea să se mute iarăşi, la Silver Spring, Maryland, unde tatăl său fusese numit pastor la biserica Good Shepherd United Methodist.  La 13 ani, Amos începuse să cânte în barurile frecventate de homosexuali, sau în baruri unde găsea disponibil câte un pian.
   În 1977, participa la un concurs local de muzică, unde a interpretat cântecul "More Than Just a Friend", cu care a şi câştigat competiţia, şi a fost coautoare, alături de fratele ei, Mike Amos,  la versurile pentru "Baltimore", cu care a participat la Baltimore Orioles. Nu numai că a câştigat concursul, dar a devenit primul său single, pentru care, în 1980, a mai compus o piesă şi pentru a doua faţă a discului, "Walking With You". Se gândea la un nume de scenă, optând pentru Ellen Amos, însă primise recomandarea din partea unui prieten cum că Tori ar fi mult mai potrivit.
   La 21 de ani, Amos s-a mutat la Los Angeles pentru a-şi continua cariera muzicală, renunţând la publicul din baruri.
   În 1985, după un concert, Tori a fost agresată sexual, o experienţă pe care o va relata mai târziu, în cântecul "Me And a Gun". De asemenea, în acelaşi an, l-a întâlnit pe chitaristul Steve Caton, cu care avea să colaboreze o perioadă îndelungată.
   În 1986, Amos a format un grup de muzică, Y Kant Tori Read, numai că succesul nu a cochetat cu ei. Ideea numelui a venit din perioada şederii la Peabody Conservatory, când toată  lumea  râdea din cauza faptului că nu putea să citească partiturile de pe foi. Formaţia era compusă din Tori Amos, Steve Caton, Matt Sorum şi Brad Cobb.
   Un an mai târziu , casa de discuri Atlantic Records i-a oferit lui Tori un contract valabil pentru 6 albume, iar în iulie 1988 a fost lansat discul de debut al trupei, intitulat "Y Kant Tori Read". Materialul a fost ridiculizat de către toţi criticii de specialitate. După ce apele s-au  mai liniştit, Tori Amos a început să lucreze cu diverşi artişti, ocupând poziţia de backing vocalist. De asemenea, a înregistrat o piesă, intitulată "Distant Storm",  pentru filmul China O'Brien.
   În ciuda eşecului primului album, Amos a trebuit să respecte contractul cu Atlantic Records, aşa că trupa a început să compună piese noi. Materialul punea foarte mult accent pe tematici precum sexualitate, religie, identitate şi viol. Planul casei de discuri a fost de a o promova pe Tori drept moştenitor al inegalabilului Joni Mitchell, sau ca variantă feminină a lui Elton John. Bazându-se mai mult pe piaţa din Regatul Unit, cei de la Atlantic Records au mutat-o pe Tori în Anglia, la începutul lui 1991. Tori urma să cânte în cluburile locale pentru a promova noul album, denumit "Little Earthquakes". 
   EP-ul "Me and a Gun" a fost lansat în octombrie 1991 şi s-a bucurat de atenţia criticilor. Single-ul a fost reeditat în luna următoare,  de data aceasta prima piesă fiind "Silent All These Years". EP-ul a însemnat pentru Tori prima intrare în topul UK, precum şi prima apariţie radio şi tv, la BBC. Când albumul a fost lansat în ianuarie 1992, a ajuns pe locul 14 în topul UK, iar o lună mai târziu a fost lansat şi în Statele Unite, dar fără un succes similar cu cel britanic.
   După turneul din 1992,  Amos a ajuns în New Mexico,  împreună cu partenerul personal şi profesional, Eric Rosse. Intenţia lui Tori era de a înregistra al doilea album solo. Inspiraţia albumului precedent a provenit din experienţele personale, însă pentru al doilea album s-a inspirat din cu totul altă arie, cum ar fi lucrările lui Georgia O'Keeffe şi Salvador Dali, literatura lui Alice Wakler şi prinţesa Anastasia Romanov.
   Din punct de vedere muzical, Amos, se inspiră din stilul compozitorilor clasici pe care i-a studiat în copilărie şi punea mare accent pe fragmentele de pian. Complexitatea muzicală inspirată din copilăria sa este evidenţiată în cântece precum "Icicle" sau "Yes". După lansarea albumului "Under the Pink" în 1994, acesta a debutat pe locul 1 în Regatul Unit şi pe locul 12 în Statele Unite.
   Albumul "Boys for Pele" a fost lansat în ianuarie 1996. Materialul se întindea pe durata a 70 de minute şi a beneficiat de păreri împărţite din partea criticilor. Unii îi lăudau intensitatea, iar alţii l-au respins din start. Succesul a fost enorm, "Boys for Pele" ajungând pe locul 2, atât în Statele Unite,  cât şi în Regatul Unit. În Statele Unite s-au vândut 1 milion de copii, asigurându-i lui Tori discul de platină.
   Tot în 1996 Amos şi-a lansat propria casă de discuri, o subdiviziune a Atlantic Records, ce purta numele de Igloo. Prima trupă care a semnat cu Igloo au fost cei de la Pet.
   A urmat turneul "Boys for Pele", moment în care Amos şi sunetistul Mark Hawley au întemeiat o familie. Artista a rămas însărcinată, motiv pentru care a trecut în plan secund cariera muzicală.  Din păcate, sarcina nu a fost dusă la bun sfârşit, fapt care a deschis noi orizonturi emoţionale pentru Amos. Soarta avea să le împlinească dorinţa de a avea un copil, astfel că pe data de 5 septembrie 2000 avea să vină pe lume o fetiţă, Natashya "Tash" Lórien Hawley. 
   Amos locuieşte acum în Cornwall, Anglia, cu familia sa.

Discography
Studio albums



Wallpapers




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.