miercuri, 11 decembrie 2013

Emeli Sandé


   Emeli Sandé s-a născut la 10 martie 1987, tatăl ei fiind zambian, iar mama britanică. A fost crescută în Alford, Aberdeenshire, Scoţia. A studiat medicina la Universitatea din Glasgow, dar a abandonat în anul al patrulea. A declarat că educaţia a fost unul dintre cele mai importante lucruri pentru ea, precizând că dacă ar da greş în cariera muzicală, s-ar întoarce la şcoală din nou. Emeli a declarat că managerul ei, Adrian Skyes, o aşteaptă de când avea 16 ani. „Adrian a respectat decizia mea de a pune educaţia înaintea celorlalte. De asemenea, el ştie că părinţii mei îşi doresc să termin facultatea”
   Când avea 11 ani, a compus primul ei cântec pentru un spectacol al şcolii. Emeli îşi aminteşte că atunci a fost prima dată când s-a gândit că ar putea să devină compozitoare. Primul cântec pe care l-a compus s-a numit „Tomorrow Starts Again”.
   La vârsta de 15 ani, a fost invitată la Choice FM, la Londra, pentru a participa la un concurs numit „Rapology”. Artista a studiat la acelaşi liceu la care fusese profesor şi tatăl său. Emeli a declarat că ura să fie bolnavă şi să lipsească vreo zi de la şcoală, deoarce îşi dorea foarte mult să înveţe.
   O înregistrare cu Emeli cântând la pian una dintre melodiile ei preferate, „Nasty Little Lady”, a fost trimisă la BBC Urban Music de către sora acesteia. Concursul a fost câştigat şi i s-a propus un contract, însă cei care s-au ocupat de ea pe parcursul competiţiei au refuzat oferta. Părinţii au trimis la BBC Radio 1Xtra un CD cu cântecele ei. Ras Kwame l-a difuzat în emisiunea lui, iar în urma acestui eveniment, Emeli a fost invitată alături de alţi artişti să cânte la Soho. Acolo s-a întâlnit cu producătorul muzical Shahdid Khan, cunoscut ca Naughty Boy, iar împreună au început să compună pentru artişti ca Alesha Dixon, Chipmunk, Professor Green, Devlin, Preeya Kalidas, Cheryl Cole sau Tinie Tempah.
   La scurt timp, artista a semnat cu Virgin Records şi EMI Records, la începutul anului 2011.
   Emeli şi-a făcut debutul în cariera muzicală pe albumul lui Chipmunk, cu melodia „Diamond Rings”. Melodia s-a clasat pe locul al şaselea în UK Single Charts, devenit şi prima lor melodie care intră în Top 10 Hit. La mică distanţă după succesul acesta, a urma o colaborare cu Wiley, la melodia „Never Be Your Woman”, ocazie cu care a urcat pe locul al optulea în UK Singles Charts, devenind al doilea single ce urcă în Top 10 Single. Din cauza succesului pe care cântăreaţa britanică Adele îl avea în acea perioadă, Sandé a decis să-şi schimbe numele din scenă din Adele Sandé, în Emeli Sandé.
   În timp ce lucra la albumul ei de debut, Emeli a început să lucreze şi cu Tinie Tempah. Împreună au creat melodia „Let Go”. De asemenea, a început colaborarea şi cu Devlin, pentru melodia „Dreamer”. La scurt timp, a dezvăluit că lucrează şi la noul album al Aleshei Dixon, intitulat The Entertainer.
   Influenţele sale muzicale provin de la artişti precum Nina Simone, Joni Mitchell sau Lauryn Hill.
   La data de 27 iulie 2012, Emeli a cântat „Abide With Me” la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară 2012, de la Londra. De asemenea, artista a fost prezentă şi la ceremonia de închidere a aceleiaşi competiţii, cântând „Read All About It”. Tot cu ocazia acestei gale, am putut-o asculta pe Emeli Sandé interpretând „Imagine” din repertoriul lui John Lennon, pe fundalul unui montaj cu scene emoţionante de pe parcursul Jocurilor.
   Este câştigătoarea premiului European Border Breakers Awards 2013, care este decernat celor mai buni noi artişti din Europa, cu ocazia festivalului muzical Eurosonic Noorderslag, din Groningen, Olanda.
   În ianuarie 2012, Emeli Sandé a confirmat faptul că este logodită cu prietenul ei cu care se află într-o relaţie de lungă durată. Acesta nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea presei, însă artista a declarat că nu este din lumea muzicii, ci este un om de ştiinţă. Până la urmă, la data de 15 septembrie 2012, identitatea acestuia a fost devoalată, el fiind Adam Gouraguine, un biolog marin. Cei doi s-au căsătorit în ţara lui natală, Muntenegru. Cântăreaţa a spus că îi va purta numele, astfel, urmând să fie cunoscută publicului larg ca Emeli Sande Gouraguine, deşi nu se ştie exact când va trece la acest nume de scenă.


Discography

Our Version of Events (2012)   




Wallpapers



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.