joi, 26 septembrie 2013

Emma Shapplin


   Emma Shapplin s-a născut pe data de 19 mai 1974 în suburbia pariziană Savigny-le-Temple, iar numele său real este Crystêle Madeleine Joliton.
   Emma Shapplin este un artist neoclasic, autoare, compozitoare şi producătoare, iar cariera sa a debutat în muzica clasică, dar, mai târziu, s-a dedicat genului hard rock. Când avea 18 ani, cântăreţul Jean-Patrick Capdevielle a convins-o să revină la studiul muzical clasic, pentru a-şi îmbunătăţi tehnica vocală. A fost momentul în care Emma avea să să afle la răscrucea drumurilor, luând în considerare faptul că muzica hard rock îi putea oferi o libertate artistică practic fără limite, în timp ce muzica clasică îi oferea confortul hedonistic. Nu mai era dispusă la niciun sacrificiu, motiv pentru care Emma Shapplin a decis că cele două genuri vor trebui aduse la un numitor comun în viaţa sa artistică şi a reuşit să creeze un stil propriu, în care s-a regăsit pe sine în totalitate. Noul gen a devenit o combinaţie între opera arhaică şi muzica modernă, din care nu lipsesc influenţele trance, sau muzica pop.
   Ulterior, Shapplin şi Capdevielle au lucrat împreună la o prima versiune a albumului Carmine Meo, scrisă de Capdevielle.
    Deşi Shapplin a fost crescută vorbind limba franceză, iar cele mai multe dintre cântecele sale sunt interpretate în limba maternă, pe Carmine Meo, Capdevielle a tradus multe piese din limba franceză în latină şi un vechi dialect italian, pe care Emma le-a interpretat impecabil. Pentru al doilea album Etterna, Emma Shapplin a optat pentru stilul baroc-italian din secolul al XVII-lea, opinând că „Este o limbă care se cântă în mod natural" şi că „este mai aproape de limba italiană modernă”. Totuşi, pentru acest album, pe lângă lecţiile sale de canto clasic, Emma a aprofundat stilul vechi italian, pentru a valorifica la maximum interpretarea pretabilă la „mai multă poezie, la visare şi pentru dramă". Pentru „Etterna” (cu doi de T), a folosit pentru album şi piesa de titlu grafica şi ortografia apropiată modului în care a scris Dante la vremea sa, refuzând modernismul italian cu un banal "Eterna" (cu un singur T).
   Pentru ediţii restrânse, mai degrabă ocazionale, Emma Shapplin a interpretat hitul „La Notte Etterna”şi în limba spaniolă (La Noche Eterna), iar single-ul "Discovering Yourself" a fost lansat pe piaţă în limba engleză. Deasemenea, Shapplin a cooperat cu cântăreţul elen George Dalaras într-o vizită efectuată în Grecia, iar de atunci, aproape în fiecare an, susţine concerte la Atena, pe scena anticului amfiteatru, Odeon Herodes Atticus.
   Shapplin a fost relativ necunoscută în Statele Unite, cel puţin până la momentul când compozitorul Graeme Revell a folosit vocea ei pentru coloana sonoră a filmului Red Planet (Planeta Roşie). Mai târziu, au colaborat şi la al doilea album Etterna, Revell devenind producător artistic pentru toate melodiile ei. 
 

Discografie

Albume

Alte înregistrări


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.