duminică, 28 iulie 2013

Katherine Jenkins




   Katherine Jenkins s-a născut pe 29 iunie 1980, în Neath, West Glamorgan, Ţara Galilor. Părinţii săi, Selwyn John si Susan, i-au mai oferit o soră, Laura, şi alţi fraţi din căsătoriile lor anterioare, dar pe care Katherine nu-i cunoaşte.
    Încă de la vârsta de 7 ani, Katherine a fost atrasă de muzică clasică, cântând în corul local din Nerth. A urmat lecţii de canto cu John Hugh Thomas şi a absolvit clasa a 8-a cu examene şi distincţii atât la canto, cât şi la pian.  
    Între 1991 şi 1996, Jenkins a fost un membră a  Royal School of Church Music şi i-a fost decernat cea mai înaltă distincţie pentru coriştii de sex feminin, Premiul Sf. Cecilia. Totodată, a fost timp de trei ani membra Corului Naţional al Tineretului din Țara Galilor,  a câştigat de două ori premiul BBC Radio 2 Welsh Choirgirl, precum şi o ediţie a BET Welsh Choirgirl.
   Moartea tatălui său, răpus de cancer pulmonar la vârsta de 70 de ani, a determinat-o  să urmărească muzica cu mai multă pasiune, iar când a  împlinit  vârsta de 17 ani  a câştigat o bursă de studii la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a studiat limbile italiană, germană, franceză şi rusă.  A absolvit cu onoruri maxime (magna cum laude) şi a primit diploma de profesor de muzică.
   După ce a lucrat ca profesor de canto independent, a intrat într-o competiţie de modelling, iar la finalul concursului a câştigat premiul  „Cel mai frumos chip galez a anului 2000”. După acest episod a decis să urmeze o carieră muzicală, trimiţând un demo la Universal Classics and Jazz, de unde a primit invitaţia de a interpreta "Una voce poco fa" a lui Rossini.  Rezultatul s-a concretizat într-un contract semnat pentru şase albume, iar valoarea totală, de un milion de lire sterline, a fost considerată cea mai profitabilă din istoria înregistrărilor a Regatului Unit. 
   În acelaşi an, Katherine Jenkins a cântat la Catedrala Westminster în cinstea Papei Ioan Paul al II-lea şi şi-a făcut debutul pe scena celebrei Opere din Sydney. 
   Şase din cele şapte albume de studio înregistrate de Jenkins au ajuns numărul unu în topurile clasice din Marea Britanie în perioada 2004 - 2008, iar vânzările totale au depăşit cifra de 4 milioane de exemplare.  După lansarea  în 2004 a primului album, Premiere, considerat a fi cel mai rapid vândut, mezzo-soprana a devenit primul artist britanic a genului clasic-crossover care a reuşit să se impună pe prima poziţie în topuri cu două albume în acelaşi an. Pe de altă parte, Katherine a fost prima artistă de sex feminin care a  câştigat două mandate consecutive BRIT Awards.  La scurt timp după Premiere, a fost  lansat şi cel de-al doilea album, Second Nature, care a devenit cel mai bine vândut album de muzică clasică din istoria Marii Britanii, a ajuns pe locul 16 în Marea Britanie Albums Chart şi a fost desemnat albumul anului la Premiile BRIT 2005.
   Dincolo de cariera sa artistică, Katherine Jenkins se implică în activităţi caritabile, susţine concerte sau recitaluri pentru diverse evenimente, inclusiv sportive, sau vizitează trupele britanice prezente în teatrele militare pe teritoriile altor state.


Discography

Studio albums:

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.