duminică, 7 iulie 2013

Despina Vandi



   Despina Vandi, născută Despina Malea,  a venit pe lume  pe 22 iulie 1969 în orăşelul german Tübingen, lângă Stuttgart, dar, pe când împlinise vârsta de şase ani, familia sa a hotărât să se mute în oraşul grecesc Kavala, motiv pentru care Despina nu a apucat să înveţe limba germană, precum sora şi fratele, ambii mai mari decât ea.
   Atunci când a început cânte, ea a folosit numele de scenă "Elli Mara", înainte de adoptarea poreclei "Vandi", pentru a ascunde faptul că provine dintr-o familie de cântăreţi.
   Despina şi-a dorit de mică să devină cântăreaţă sau actriţă, dar a dorit ca viaţa sa să aibă o temelie mai temeinică, bazată pe educaţie, motiv pentru care s-a înscris la cursurile de psihologie, filozofie şi educaţie din cadrul Universităţii din Thessaloniki (Salonic). În perioada studenţiei, un impresar grec i-a descoperit şi apreciat calităţile interpretative în timp ce Despina cânta alături de un prieten într-un bar. Nu a durat mult şi Despina a renunţat la studii pentru a se dedica efectiv carierei muzicale. S-a mutat la Atena, după care a urmat debutul său muzical, în 1994,  odată cu semnarea primului său contract, cu casa de discuri Minos EMI. Colaborarea a avut drept rezultat lansarea pe piaţă a două albume: Gela Mou (Smile at Me)  în 1994, şi Esena Perimeno (You're The One I'm Waiting For) în 1996. 
   Pentru primul album, Gela Mou, Despina Vandi a colaborat cu unul dintre cei aclamaţi cântăreţi greci, Yiannis Parios, interptetând în duet piesa To Adieksodo (No Way Out). Succesul a fost rapid şi de răsunet pe întreg cuprinsul Eladei.
Esena Perimeno, al doilea său album, a avut o cotă mai scăzută la vânzări, în jur de 30 de mii de unităţi, dar pisele Den Pethainei,  Agapi şi Efiges au fost extrase pe singel-uri, fiind mai apreciate de public.
   1997 va fi anul în care Vandi se regăseşte în muzica de masă a grecilor, făcând echipă cu reputatul compozitor popular Phoebus. Phoebus a scris cântecele următorului album Vandi, Deka Entoles (Cele Zece Porunci), care, graţie celor 100.000 de mii de exemplare vândute, a fost răsplătit de două ori cu platină.  Parteneriatul Vandi-Phoebus s-a dovedit a fi unul de notorietate din industria grecească de muzică. Succesul comercial a însumat mai bine de un deceniu, ceea ce, absolut firesc, avea să se concretizeze prin lansarea unui album aniversar,  10 Hronia Mazi (10 de ani împreună).
   În 1998, Vandi a scos un CD sigle, „Spania”, transformat şi acesta în platină. Totuşi, acel an avea să vină cu altă surpriză pentru cariera sa, fiind invitată să interpreteze un rol episodic în serialul de televiziune "Dio Xeni" (Doi străini). Despina a acceptat rolul, cel de cântăreaţă într-un localul unui orăşel şi care, într-un final, avea să schimbe orientarea sexuală a personajului principal, un homosexual convins. Recenziile primite pentru calităţile actoriceşti au fost pozitive, astfel că Despina şi-a văzut împlinit şi a doua parte a visului său, cel de actriţă.
   Următorul album, Profities (Prophecies), a fost lansat în 1999, iar vânzările au depăşit cu mult estimările, cucerind aurul din prima zi, ca după alte două zile să devină platină. În cele din urmă s-a transformat în triplu platină, fiind vândute peste 150 de mii de exemplare.
   În anul 2000, Despina Vandi a lansat single-ul Ipofero (I Suffer), certificat de şase ori cu platină şi care a fost considerat a fi cel mai mare succes, din toate timpurile în Grecia.
   În 2001, tandemul Vandi-Phoebus a semnat un contract cu Heaven Music, o nouă casă de discuri break-out,  deţinută de grupul Athena. Tot în acest an, Despina iese pe piaţă cu noul său album, album Gia (Salut). De fapt, a fost un album dublu, cu 21 de piese noi. Albumul a fost certificat de patru ori cu platină, în numai 11 de zile şi a devenit unul dintre cele mai bune albume vândute din toate timpurile în Grecia.
   În 2002, World Music Awards i-a acordat premiul „Cel mai bine vândut artist grec".
   În 2003 a fost lansat dublul album "Despina Vandi live", în care au fost incluse cele mai mari hit-uri personale din cariera sa de 9 ani (1994-2003),  dar şi două piese noi: "Fevgoume Kardia mou" şi "O, TI Oneirevomoun". Acesta a fost certificat cu platină, ca urmare a vânzării a peste 60.000 de exemplare.
   Despina Vandi este căsătorită cu Demis Nikolaidis, jucător de fotbal ex-internaţional şi fostul preşedinte al clubului de fotbal AEK Athena. Împreună au o fiică, pe nume Melina, născută în februarie 2004, şi un fiu pe nume Giorgos, care s-a născut în august 2007.
    Un documentar de la Discovery Channel,  cei mai bogaţi oameni din Europa” a estimat că averea Despinei şi a lui Demis Nikolaidis era în jur de 30 de milioane de euro în 2009.
   La 18 august 2008, Vandi a fost victima unui accident de maşină pe Kifissias Avenue, în Kifissia, Grecia. Maşina în care se afla era condusă de şoferul personal, dar a derapat pe o pată de petrol, ce s-a scurs din cisterna unui camion petrolier. Traumele au fost minore, dar au necesitat intervenţia medicilor de la Spitalul General din Atena, unde fusese transportată.

   Despina Vandi a fost solicitată de mai multe ori pentru a reprezenta Grecia la concursul muzical Eurovision, dar nu a acceptat niciodată. 

Discography

Collections


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.