vineri, 28 iunie 2013

Diana Krall



   Diana Jean Krall s-a născut pe 16 noiembrie 1964 la Nanaimo, British Columbia, Canada. Tatăl său cânta la pian, dar fără realizări notabile, iar mama sa a fost componentă în corul comunităţii locale.  Mai are un frate, Michelle, care nu a cochetat cu muzica, ci a îmbrăţişat o carieră în cadrul  Royal Canadian Mounted Police. Diana a început şi ea să cânte la pian de la patru ani, iar mai târziu, în liceu, a făcut parte dintr-o mică trupă de jazz, moment în care, se pare, şi-a definit genul muzical preferat.  La 15 ani, cânta cu regularitate în diverse restaurante din Nanaimo, unde, de asemenea, interpreta piese de jazz.

   La vârsta de 17 ani, Diana Krall a câştigat o bursă la Vancouver Internaţional Jazz Festival, care îi permitea să studieze la Berklee College of Music în Boston, după care a plecat la Los Angeles pentru a cânta jazz.  A revenit în Canada pentru a lansa primul ei album din 1993.
   Micile ei concerte din Nanaimo au atras atenţia faimosului basist Ray Brown (fostul soţ al Ellei Fitzgerald, membru al Oscar Peterson Trio pentru o perioadă lungă de timp şi laureat Grammy) precum şi toboşarului Jeff Hamilton. După ce au auzit-o cântând, cei doi au început să o încurajeze pe Diana Krall să se mute la Los Angeles pentru a studia cu pianistul Jimmy Rowles, alături de care şi-a şi început cariera muzicală. În Los Angeles, a intrat în contact cu profesori influenţi şi cu diverşi producători. 
   În 1990, Krall s-a mutat la New York. 
   În 1993, a lansat primul ei album intitulat „Stepping Aut”. Materialul, înregistrat în colaborare cu John Clayton şi Jeff Hamilton, a atras atenţia producătorului Tommy LiPuma, care s-a ocupat de al doilea ei disc – „Only Trust Your Heart”, lansat pe piaţă în 1995. 
   Al treilea LP semnat Diana Krall„All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio” (1996)  a fost nominalizat pentru Grammy şi s-a menţinut timp de 70 de săptămâni în topul Billboard jazz. 
   „Love Scenes”  (1997), înregistrat în colaborare cu Russell Malone (chitară) şi Christian McBride (bass), a devenit hit în scurt timp de la apariţia pe piaţă. În 1999 a urmat discul „When I Look În Your Eyes”.
    Au urmat alte nominalizări la premiile Grammy şi chiar un trofeu câştigat la categoria „Cel mai bun muzician de jazz al anului”.
   În august 2000, Diana Krall a făcut echipă cu Tony Bennett pentru un turneu ce a însumat 20 de oraşe.
   Tot în 2000, ea a fost decorată  cu Order of British Columbia.
   În septembrie 2001, Krall a început un turneu mondial. Concetul său de la Paris Olympia a fost inregistrat si lansat ca prima ei înregistrare pe viu, Diana Krall - Live in Paris.
   În 2002, Krall o pierde pe mama sa, Adella, răpusă de cancer (mielom multiplu). Ulterior, a devenit  membru al consiliului de onoare al Mielom Multiplu Research Foundation.
   Un an mai târziu, în 2003,  i-a fost acordat un doctorat onorific (Arte Plastice), de la University of Victoria.
   Pe 6 decembrie 2003, Krall şi muzicianul britanic Elvis Costello  şi-au unit destinele, căsătorindu-se la Elton John Estate, în afara Londrei. Ca un făcut, fiii lor gemeni, Dexter Henry Lorcan şi Frank Harlan James, s-au născut tot pe 6 decembrie, după trei ani (2006) la New York City.
   În 2005,  a fost numită ofiţer al Order of Canada
   În 2008, Nanaimo Harbourfront Plaza a fost redenumit Diana Krall Plaza.
   Pe data de 29 septembrie 2009 a lansat albumul Love Is the Answer, un produs ce a avut semnătura şi  girul celebrei Barbra Streisand. Tot în septembrie, l-a acompaniat pe Paul McCartney la Capitol Studios într-un spectacol live pentru albumul "Kisses on the Bottom", care a fost prezentat  în direct şi pe internet.
   La 13 septembrie 2012, Krall a interpretat piesa  "Fly Me to the Moon" la funeraliile astronautului Neil Armstrong,  desfăşurate la Washington DC. 
   Ea a vândut mai mult de 6 milioane de albume în SUA şi peste 15 milioane în întreaga lume. Până în prezent, a câştigat două premii Grammy şi opt premii Juno . A câştigat, de asemenea, nouă discuri de aur, trei de platină  şi şapte albume multi-platină.

Discography

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.