miercuri, 8 mai 2013

Dido


  Dido Florian Cloud de Bounevialle O'Malley Armstrong s-a născut la data de 25 decembrie 1971. Mama sa, Claire (născută Collins) este o poetă de origine franceză, iar tatăl său, William O'Malley Armstrong (9 noiembrie 1938 - 22 decembrie 2006) a fost un publicist şi director la editura Sidgwick & Jackson, având ascendenţi irlandezi.
   Numită informal după regina mitologică a Cartaginei, Dido a fost educată la şcoala pentru fete City of London Girls, apoi la Școala Westminster. Deoarece este născută în ziua de Crăciun, de-a lungul copilăriei ea nu îşi serba ziua de naştere, ci o celebra cu sărbătoarea din aceeşi zi.
  După ce a furat un flaut de la şcoală, părinţii săi au înscris-o la Școala de muzică şi teatru Guildhall din Londra, Anglia. În adolescenţă, Dido a învăţat să cânte la pian, flaut şi violină, iar mai târziu a învăţat să cânte la chitară, îndemânare pe care a demonstrat-o în perioada turneului de promovare dedicat albumului Life for Rent din 2004.
    În anul 1995, Dido a început să înregistreze melodii, pe care le-a inclus pe o compilaţie numită Odds & Ends, care a fost trimisă la casa de înregistrări Nettwerk. Compania i-a oferit un contract după ce le-a stârnit interesul prin colaborarea cu formaţia Faithless, din care făcea parte şi fratele lui Dido, Rollo Armstrong. Unele dintre piesele incluse pe Odds & Ends au apărut şi pe albumul său de debut, No Angel.  "Take My Hand" a devenit melodie bonus pentru No Angel în timp ce "Sweet Eyed Baby" a fost remixată şi renumită în "Don't Think of Me", iar piesele "Worthless" şi "Me" au fost comercializate exclusiv pe versiunea japoneză a albumului. 
   Primul single ales de către Dido şi casa sa de înregistrări este intitulat Here with Me. Melodia a fost inclusă pe coloana sonoră a serialului Roswell. Cel de-al doilea single extras de pe albumul No Angel este intitulat Thank You. Cântăreţul de Hip Hop de origine americană, Eminem, a inclus refrenul melodiei Thank You pe single-ul său de top, intitulat Stan. Artistul i-a cerut personal permisiunea pentru această colaborare. Dido a apărut şi în videoclipul filmat pentru Stan, jucând rolul iubitei lui Eminem.
   No Angel a devenit cel mai bine vândut album al anului 2001 în Regatul Unit, debutând pe prima poziţie şi revenind pe aceasta de mai multe ori în decursul anului. Primele două single-uri extrase de pe album, Here with Me şi Thank You au devenit hituri de top 10, cel de-al treilea şi ultimul single intitulate Hunter; respectiv All You Want au intrat în primele 25 de poziţii în clasamentele de specialitate din Anglia. No Angel a fost certificat cu discul de platină în peste35 de ţări şi a fost comercializat în peste 15 milioane de exemplare pe plan mondial.
În 2002, Dido a câştigat un premiu NRJ, fiind declarată "Debutantul anului", iar albumul No Angel a câştigat la categoria "Cel mai bun album" Interpreta a câştigat 2 premii la aceleaşi categorii şi în cadrul premiilor BRIT Awards.
   Life for Rent a fost lansat la data de 29 septembrie 2003 şi a devenit unul dintre cele mai bine vândute albume din istoria muzicii din Regatul Unit. Life for Rent a debutat pe prima poziţie a clasamentelor de specialitate din Regatul Unit, Irlanda, Franţa, Danemarca, Elveţia, Africa de Sud, Australia, Grecia, Mexic, Hong Kong, Malaezia şi Thailanda. În S.U.A., Italia, Noua Zeelandă, Olanda, Germania şi Austria a debutat în top 5. Primul single extras de pe album a fost White Flag, în al cărui videoclip a jucat actorul David Boreanaz. Life for Rent a fost comercializat în peste 152,000 exemplare în prima zi de la lansare numai în Regatul Unit, iar pe plan internaţional vânzându-se 400,000 copii în prima săptămână.
   La finele lui 2005, interpreta a început să scrie texte şi să compună melodii pentru cel de-al treilea album de studio al său. Materialul discografic a fost produs de către Jon Brion şi Dido, iar printre colaboratorii albumului se numără Brian Eno, Questlove, Mick Fleetwood, Rollo Armstrong şi Matt Chamberlain.
   La data de 17 noiembrie, 2008 a început comercializarea celui de-al treilea album de studio al lui Dido, intitulat Safe Trip Home, care a fost foarte aclamat de către criticii de specialitate. Ziarul britanic The Observer caracterizându-l drept o „colecţie de cântece pline de maturitate şi asprime...un disc în memoria tatălui său, care ar fi fost cu siguranţă mândru de realizarea fiicei sale”.
   După lansarea albumului No Angel din 1999 şi turneul de promovare care a urmat a destabilizat relaţia pe care o avea Dido cu logodnicul său, un avocat din lumea showbiz-ului, Bob Page, după o relaţie de şapte ani. Deşi ea a declarat că Page devenise "un agent liber în toate sensurile", cei doi au rămas prieteni.

Discografie
  
Albume
Albume nelansate
Single-uri
1999 - 2002 → No Angel
2003 - 2005 → Life for Rent
2008 → Safe Trip Home
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.