duminică, 26 mai 2013

Janet Jackson


    Janet Damita Jo Jackson s-a născut în Gary, Indiana, pe data de 16 mai 1966, fiind cel mai mic copil al cuplului Katherine Esther (născută Scruse) şi Joseph Walter Jackson. Familia sa nu era foarte înstărită şi era adepta confesiunii Martorii lui Iehova, Jackson încetând ulterior să practice o religie organizată şi să vadă relaţia ei cu Dumnezeu ca fiind una directă. Când avea o vârstă fragedă, fraţii săi, Jackie, Tito, Jermaine, Marlon şi Michael, făceau parte din formaţia The Jackson 5 şi aveau concerte în cluburi şi teatre. Deşi s-a născut într-o familie formată din muzicieni profesionişti, Janet nu a dorit să urmeze aceeaşi carieră, visul ei fiind să devină jockey. Cu toate acestea, tatăl îi plănuise o carieră în industria muzicală. Solista a declarat într-un interviu: „Nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să devin cântăreaţă... era de aşteptat”.
   În 1974, la vârsta de şapte ani, Jackson a apărut pe scena din Las Vegas alături de rudele sale într-un spectacol de dans la cazinoul MGM.
   Chiar dacă iniţial Jackson nu îşi dorea o carieră în muzică, a fost de acord să participe la o serie de înregistrări alături de familia sa. La vârsta de 16 ani, tatăl său i-a obţinut un contract de promovare cu casa de discuri A&M Records. Materialul de debut, intitulat Janet Jackson, a fost lansat pe data de 21 septembrie 1982 în Statele Unite ale Americii, ocupând locul 6 în clasamentul celor mai bine vândute discuri de muzică rhythm and blues. Cele mai cunoscute cântece ale albumului sunt extrasele pe single „Young Love”, „Come Give Your Love to Me” şi „Say You Do”, toate câştigând poziţii de top 20 în Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs.
   Cel de-al doilea material discografic de studio al artistei, Dream Street, a fost lansat la sfârşitul anului 1984. La realizarea discului au participat şi fraţii interpretei, Marlon Jackson compunând două piese, acompaniamentul vocal fiind asigurat de Tito, Michael şi Jackie Jackson. Deşi a primit ajutor din partea familiei, albumul a înregistrat vânzări mai slabe decât predecesorul său, singurul cântec notabil fiind „Don't Stand Another Chance”, acesta clasându-se pe locul 9 în Bilboard R&B Singles Chart.
   La finele anului 1984, Jackson s-a căsătorit cu interpretul de muzică rhythm and blues James DeBrage, cu care era prietenă din copilărie, însă au divorţat la scurt timp, căsătoria lor fiind anulată la mijlocul anului 1985.
   John McClain, directorul executiv al companiei A&M Records i-a angajat pe compozitorii Jimmy Jam şi Terry Lewis pentru a lucra cu Jackson. Într-un interval de şase săptămâni, cei trei au completat înregistrările pentru cel de-al treilea material discografic de studio al cântăreţei, Control. Lansat în luna februarie a anului 1986, Control a obţinut locul 1 în Billboard 200 şi a intrat în clasamentele din Europa şi Oceania. Primul disc single al materialului, „What Have You Done for Me Lately”, a devenit primul cântec de top 10 al artistei în Billboard Hot 100, ocupând locul 4. Control a primit cinci discuri de platină în Statele Unite ale Americii, comercializându-se în peste zece milioane de exemplare la nivel mondial. Discul a câştigat o nominalizare la Premiile Grammy din anul 1987, la categoria „Albumul anului” şi patru trofee American Music Awards, dintr-un total de 12 nominalizări..
   În luna septembrie a anului 1989, Jackson a lansat cel de-al patrulea album de studio, intitulat Janet Jackson's Rhythm Nation 1814. Vince Aletti, jurnalistul revistei Rolling Stone, a observat faptul că Jackson şi-a schimbat tema folosită în cântecele sale, pe acest disc existând mesaje despre libertatea personală şi adevăratele probleme sociale, precum nedreptatea, crimele sau drogurile. Janet Jackson's Rhythm Nation 1814 a ocupat locul 1 în Billboard 200, primind şase discuri de platină din partea Recording Industry Association of America. Materialul s-a comercializat în peste şase milioane de copii în Statele Unite ale Americii şi în peste 14 milioane de exemplare la nivel global. Discul a devenit singurul album de studio din istorie care include piese ce au obţinut locul 1 în Billboard Hot 100 în trei ani calendaristici diferiţi – „Miss You Much” în anul 1989, „Escapade” şi „Black Cat” în 1990 şi „Love Will Never Do (Without You)” în 1991. De asemenea, este singurul album din istorie care deţine şapte şlagăre de top 5 în Billboard Hot 100.
  În anul 1991, solista a semnat un contract cu compania Virgin Records, sub egida căreia au fost lansate următoarele cinci albume ale cântăreţei. În acelaşi an, Jackson s-a căsătorit în secret cu dansatorul, regizorul şi textierul Rene Elizondo, Jr.
   În luna mai a anului 1993, cel de-al cincilea material discografic de studio al lui Jackson a fost lansat prin intermediul casei de discuri Virgin Records. Discul, intitulat  janet., a debutat pe locul 1 în Billboard 200, devenind cel de-al treilea album de studio al interpretei ce reuşeşte această performanţă. The New Rolling Stone Album Guide (din anul 2004) declară faptul că şlagărul câştigător al unui premiu Grammy, „That's the Way Love Goes”, dar şi hiturile de top 10 în Billboard Hot 100 „If”, „Because of Love”, „You Want This” şi „Any Time, Any Place” conţin semene ale dorinţei de maturizare. Albumul a primit şase discuri de platină în Statele Unite ale Americii, fiind comercializat în peste 20 de milioane de exemplare la nivel internaţional.
   În luna iulie a anului 1993, Jackson şi-a făcut debutul în lumea cinematografiei prin intermediul filmului Poetic Justice. Cântecul lui Jackson „Again” a fost inclus pe coloana sonoră a producţiei, câştigând şi o nominalizare la premiile Academiei Americane de Film, la categoria „Cel mai bun cântec original”. 
   În luna octombrie a anului 1994, interpreta a realizat un duet cu fratele său Michael, cei doi înregistrând piesa „Scream”. Cântecul a fost inclus pe materialul discografic lansat de fratele acesteia în anul 1995, HIStory. Textul compoziţiei a fost scris de cei doi fraţi, fiind considerat un răspuns la reacţia Mass Mediei referitoare la cazul de abuz în care Michael a fost implicat. Discul single a intrat în Billboard Hot 100 pe locul 5, fiind primul cântec din istorie care debutează în top 5 în ierarhia americană. 
   Tot în luna octombrie a aceluiaşi an, Jackson a lansat primul album de compilaţie din cariera sa, Design of a Decade 1986/1996. Materialul a fost promovat prin intermediul casei de discuri A&M Records şi a debutat pe locul 3 în Billboard 200. Primul extras pe single, „Runaway”, a câştigat poziţia cu numărul 3 în Billboard Hot 100 şi a urcat în top 10 în ţări precum Australia, Canada, Noua Zeelandă sau Regatul Unit. Design of a Decade 1986/1996 a primit dublu disc de platină în SUA şi s-a comercializat în peste patru milioane de exemplare la nivel global. 
   În octombrie 1997 a fost lansat cel de-al şaptelea album, The Velvet Rope, despre care Eric Henderson de la Slant a scris că: „The Velvet Rope este o capodoperă plină de întuneric ce ilustrează printre biciuri şi lanţuri faptul că nu există nimic mai provocator decât nuditatea spirituală”. Billboard a numit The Velvet Rope „cel mai bun material american al anului”. Albumul a debutat pe primul loc în Billboard 200 şi a primit ulterior triplu disc de platină de la RIAA. 
   Janet a început turneul international The Velvet Rope Tour în 1998, fiind incluse ţări din Europa, America de Nord, Africa, Asia şi Australia. Spre finalul turneului, Jackson s-a despărţit, în fapt, de Elizondo Jr. 
   La ceremonia din 1999 a premiilor World Music Awards, Janet Jackson a primit alături de Cher distincţia Legend Award pentru „contribuţia pe durata vieţii şi contribuţia uimitoare adusă industriei muzicii pop”. La sfârşitul anului 1999, Billboard a numit-o a doua cea mai de succes solistă a decadei, după Mariah Carey. 
   În luna iulie a anului 2000, Jackson şi-a făcut apariţia în cel de-al doilea film din cariera sa, Profesorul trăsnit 2: Clanul Klump, unde a interpretat rolul profesoarei Denise Gaines, alături de Eddie Murphy. Pelicula a devenit cea de-a doua producţie cinematografică a lui Janet ce a debutat pe locul 1 în Box Office-ul american, graţie celor 42,7 milioane de dolari americani încasaţi în primul sfârşit de săptămână. Contribuţia artistei la coloana sonoră a filmului constă în piesa „Doesn't Really Matter”, ce a devenit cel de-al nouălea şlagăr al interpretei ce ocupă prima poziţie în Billboard Hot 100, cunoscând succesul şi la nivel internaţional. 
   În acelaşi an, soţul cântăreţei a început procedura de divorţ. Elizondo i-a intentat artistei un proces, a cărui miză o consitituia o sumă între 10 şi 25 de milioane de dolari americani; cei doi nereuşind să ajungă la un acord comun până în anul 2003. 
   Interpreta a fost recompensată de către American Music Awards cu trofeul de merit, în martie 2001 pentru „albumele sale câştigătoare a mai multor discuri de platină, bine realizate, aclamate de critici şi încărcate cu mesaje sociale”.  
   Cel de-al şaptelea album de studio al artistei, All for You, a fost lansat în aprilie 2001 şi a debutat direct pe locul 1 în Billboard 200. Cele peste 605.000 de exemplare vândute în prima săptămână au facilitat calea materialului spre poziţia fruntaşă, devenind în acelaşi timp şi cea mai bună intrare în clasamente a cântăreţei din întreaga sa carieră muzicală. All for You s-a comercializat în peste trei milioane de exemplare doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, primind dublu disc de platină. 
   În 2002, interpreta a colaborat cu artistul reggae Beenie Man la înregistrarea „Feel It Boy”. Ulterior, cântăreaţa şi-a exprimat regretul referitor la colaborare, după ce a descoperit faptul că muzica promovată de artist conţinea versuri cu caracter homofob, Jackson cerându-şi scuze fanilor de orientare homosexuală prin intermediul revistei The Voice. În acelaşi an, solista a început o relaţie cu producătorul muzical Jermaine Dupri.  
   În martie 2004 a fost lansat cel de-al optulea album de studio al solistei, Damita Jo, ce a debutat pe locul doi în Billboard 200. Până la sfârşitul lui 2004, Damita Jo a fost comercializat în peste 942 000 de exemplare în Statele Unite, primind ulterior discul de platină de la RIAA. Deşi albumul a beneficiat de succes comercial, cele trei discuri single promovate nu au intrat în top 40 în Billboard Hot 100. 
   Pentru a promova cel de-al nouălea album, Jackson a apărut pe coperta revistei Us Weekly în iunie 2006, această ediţie devenind una dintre cele mai bine vândute ale publicaţiei. Virgin Records a lansat materialul 20 Y.O. în septembrie 2006, debutând pe locul 2 în Billboard 200. Acest album se referă doar la dans şi la întoarcerea ei spre rădăcinile R&B”. Primul single, „Call on Me”, o colaborare cu Nelly, a urcat până pe locul 25 în Billboard Hot 100. 20 Y.O. a primit discul de platină de la RIAA. 
   În ianuarie 2007, Jackson a fost plasată de revista Forbes pe locul şapte în clasamentul celor mai bogate femei, având o avere estimată la peste 150 de milioane de dolari. În acelaşi an, solista a jucat rolul psihoterapeutei Patricia în Why Did I Get Married?, pelicula înregistrând încasări de 21,4 milioane de $ în prima săptămână. Este al treilea film consecutiv al lui Janet Jackson care debutează pe primul loc în Statele Unite. 
   În luna iulie a anului 2007, Jackson a semnat un contract de promovare cu casa de discuri Island Records, o diviziune a companiei Universal Music Group. Prin intermediul acesteia interpreta şi-a lansat cel de-al zecelea material discografic de studio, intitulat Discipline. Discul, care a fost disponibil în magazine începând cu luna februarie a anului 2008, a debutat pe locul 1 în clasamentul american Billboard 200 datorită celor 180.000 de exemplare vândute în prima săptămână. Editorul Paul Grein de la Yahoo! Music a subliniat faptul că datorită celor şase albume ce au obţinut locul 1 în lista Billboard 200, muziciana „l-a depăşit pe fratele său Michael Jackson, care a câştigat cinci discuri [de locul 1]”.  
   În iunie 2009, fratele interpretei, Michael, a încetat din viaţă în urma unui stop cardiac. În cadrul ceremoniei Premiilor BET, Jackson a vorbit în public pentru prima dată referitor la moartea fratelui său, comentând: „Pentru voi, Michael a fost un model, pentru noi a fost o familie. Va trăi pentru totdeauna în inimile noastre”. De asemenea, artista a confirmat faptul că şi-a încheiat relaţia de şapte ani cu prducătorul muzical Jermaine Dupri.

Discografie

Albume de studio
Compilaţii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.