vineri, 23 noiembrie 2012

Lana Del Rey

    Lana Del Rey este ultimul nume de scenă adoptat de Elizabeth Woolridge Grant, născută pe 21 iunie 1986 în provincialul oraş american Lake Placid. Este cântăreaţă şi compozitoare, iar debutul discografic s-a consumat în anul 2010, odată cu lansarea albumului "Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant". Discul nu s-a bucurat de succes, însă Lana avea să câştige notorietate un an mai târziu mulţumită piesei „Video Games”. Bucurându-se de susţinerea publicaţiilor online din întreaga lume, Del Rey a obţinut în octombrie 2011 un contract de management cu casa de discuri Interscope Records, care s-a angajat să distribuie cel de-al doilea album de studio al artistei – "Born to Die", lansat pe 30 ianuarie 2012).
   Elizabeth Grant este primul copil al cuplului format din afaceristul Rob Grant şi soţia sa Pat (director de vânzări). Lana mai are un frate, Charlie, şi o soră mai mică, Caroline, toţi fiind iubitori de muzică. Lana avea să declare într-o serie de interviuri că a fost puternic influenţată de muzica unor cântăreţi precum Britney Spears, Elvis Presley sau Kurt Cobain, la care s-au mai adăugat şi alte nume, cum ar fi Bob Dylan sau Leonard Cohen.
    Deşi a avut o copilărie liniştită, Elizabeth a început să consume droguri şi alcool la vârsta de 15 ani, iar părinţii săi au fost nevoiţi s-o trimită la internatul „Kent School”. Începând cu anul 2004 Grant s-a mutat la New York şi s-a înscris la cursurile Universităţii Fordham, loc în care a studiat metafizica şi „demonstrarea pe o cale matematică a existenţei lui Dumnezeu”. A descoperit plăcerea de a scrie versuri şi poezii. Mai multe de cât atât, Elizabeth s-a implicat adesea în programe de ajutorare a persoanelor dependente de alcool şi narcotice.
   Pe parcursul şederii sale la New York, interpreta a cântat deseori în cluburi şi restaurante sub numele Lizzy Grant, iar în anul 2008 a obţinut un contract de management cu casa de discuri 5 Points. Concomitent Lizzy Grant a adoptat şi pseudonimul Lana Del Rey, din dorinţa de a avea un nume care să „fie la fel de frumos ca şi muzica în sine."
   În anul 2010, Del Rey s-a mutat la Londra şi a negociat cu mai multe case de discuri în vederea semnării unui nou contract de management. În această perioadă a înregistrat peste şaptezeci de cântece şi a filmat, respectiv regizat videoclipuri pentru piesele „Diet Mtn. Dew” şi „Video Games”, ultima fiind relansată pe plan internaţional în octombrie 2011 şi a câştigat rapid poziţii fruntaşe în clasamentele de specialitate din Europa, dar şi clasări medii în Australia sau America de Nord.
  Interpreta este recunoscută pentru „timbrul emotiv, uneori lacrimogen al vocii sale. Registrele sale grave sunt ferme, iar falsetul este fermecător de lin şi uşor.” Având o întindere vocală ce măsoară trei octave (Do#1-Do4), Lana Del Rey se încadrează în profilul mezzosopranelor.
(Sursa: Wikipedia)

Discografie
Albume de studio
  • Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant (2010)
  • Born to Die (2012) 
Discuri single

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.