vineri, 22 februarie 2013

Kelly Clarkson

   Kelly Clarkson s-a născut pe data de 24 aprilie1982 în oraşul Fort Worth, Texas, şi a crescut într-o suburbie a acestuia, numită Burleson. Este cel de-al treilea, şi cel mai mic, copil din familia sa. Mama, Jeanne Ann Rose, este profesoară în învăţământul primar, iar tatăl, Stephen Michael Clarkson, a fost inginer. Kelly are un frate, Jason, li o soră, Alyssa, ambii fiind mai mari decât ea. La vârsta de şase ani, Kelly a trecut print-o experienţă neplăcută, părinţii divorţând după şaptesprezece ani de căsnicie. Ca urmare a divorţului, fratele ei a plecat să locuiască cu tatăl, Alyssa a locuit cu o mătuşă, iar Kelly a rămas alături de mamă. Au avut probleme financiare, mama fiind nevoită să aibă mai multe locuri de muncă, pentru ca, într-un final, să se stabilească în Burleson, unde mama s-a recăsătorit cu Jimmy Taylor.
    Clarkson a hotărât să devină cântăreaţă la vârsta de 13 ani - când a interpretat melodia „Vision of Love”, a Mariei Carey, în cadrul unei petreceri din liceu - la îndemnul unui profesor, care a convins-o spunându-i: „Dumnezeu ţi-a dat acest dar. Trebuie să cânţi. Destinul tău este să cânţi." Clarkson a sperat că talentul său pentru muzică o va ajuta să obţină o bursă pentru universitate. 
   Clarkson a frecventat şcolile Burleson Middle şi Burleson High. În copilărie, a vrut să devină biolog marin. În clasa a şaptea, o profesoară (Cynthia Glenn) a auzit-o cântând şi i-a cerut să se alăture corului şcolii. 
Pe parcursul liceului, Kelly a avut diferite slujbe, pentru a o sprijini financiar pe mama sa. A tuns iarba din grădinile vecinilor, l-a ajutat pe tatăl său vitreg în construcţii şi s-a angajat intr-un cinematograf până la vârsta de 16 ani, când s-a mutat în Los Angeles. După ce a terminat liceul, Clarkson a beneficiat de o bursă completă la universităţile din Texas, dar a refuzat să meargă la una dintre ele, deoarece „scrisese prea multă muzică şi voia să încerce o carieră pe cont propriu”. După absolvire, în anul 2000, şi-a finanţat singură producerea unui CD demonstrativ, pe care l-a trimis câtorva case de discuri, din partea cărora a primit răspunsuri negative. A decis apoi să se mute în Hollywood, pentru a căuta alte şanse în domeniul muzicii. Clarkson a apărut într-un episod din serialul "Sabrina, vrăjitoarea adolescentă" şi în alte câteva emisiuni televizate.
   Revenită în Burleson, câţiva dintre prietenii lui Kelly au încurajat-o să meargă la o audiţie a primei ediţii a concursului American Idol. A intrat în competiţie alături de alţi 10.000 de participanţi şi a reuşit să impresioneze cu abilităţile sale vocale juriul format din Paula Abdul, Simon Cowell şi Randy Jackson. S-a clasat printre primii 30 de participanţi, ceea ce i-a deschis drumul spre finala ce i-a dat dreptul să cânte în fiecare săptămână câte o melodie în direct, difuzată pe tot întinsul Americii de Nord. Melodii precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, „Without You" sau „I Surrender” au dus-o pe Kelly spre marele trofeu. Ajunsă în faza finală a concursului, Clarkson a cântat balada „A Moment Like This”, compusă special pentru ea, interpretare cu ajutorul căreia a obţinut 58% din preferinţele publicului, devenind astfel, pe data de 4 septembrie 2002, prima câştigătoare a competiţiei American Idol. 
   În luna decembrie a anului 2003, o competiţie numită World Idol a avut loc la Londra, în cadrul căreia au participat câştigătorii tuturor ediţiilor Idol care au avut loc pe tot întinsul globului. Clarkson s-a clasat pe locul secund, în urma norvegianului Kurt Nilsen, interpretând melodia „(You Make Me Feel Like) a Natural Woman”, preluată din repertoriul celebrei Aretha Franklin.
    Albumul de debut al lui Clarkson a început să fie comercializat în luna aprilie a anului 2003 şi este intitulat Thankful, care s-a dovedit a fi un succes, câştigând prima poziţie în topul Billboard 200, cu 297.000 de exemplare vândute în prima săptămână de la lansare. Thankful a fost certificat cu triplu disc de platină, pentru aproximativ trei milioane de exemplare vândute. 
   Al doilea album este intitulat Breakaway şi a fost lansat în ultima parte a anului 2004. În prima săptămână de la lansare a avut vânzări ceva mai slabe decât primul, dar extrasele pe single au menţinut albumul în top Billboard 200 pe o perioadă de un an, fiind unul dintre cele patru albume care au reuşit această performanţă. 
   My December este cel de-al treilea album înregistrat de către Kelly şi a fost lansat oficial pe data de 26 iunie 2007 în America de Nord.
   În vara anului 2008, Clarkson a început să înregistreze un nou album de studio. Solistul formaţiei OneRepublic, Ryan Tedder, a participat, alături de compozitori de renume, precum Dr. Luke, Max Martin şi Howard Benson la producerea noului material discografic. Discul, intitulat All I Ever Wanted, a fost lansat pe data de 6 martie 2009 şi a avut un impact impresionant asupra industriei muzicale din S.U.A., fiind vândut în peste 255.000 de exemplare în săptămâna lansării.
   Cel de-al cincilea album de studio semnat Kelly Clarkson poartă numele Stronger şi a fost lansat pe 25 octombrie 2011, prin intermediul casei de discuri RCA Records.
   Vocea cântăreţei a fost acreditată de către criticii de specialitate drept una dintre cele mai bune de pe scena internaţională a muzicii. Răsplata prestaţiei muzicale de calitate a lui Kelly Clarkson este reprezentată prin cele 2 premii Grammy câştigate dintr-un total de 4 nominalizări. Pe plan mondial, interpreta a vândut peste 19 milioane de albume, dintre care 12 milioane de copii vândute sunt doar ale albumului Breakaway.
Sursa: Wikipedia 

Discografie

 Albume de studio
Single - uri
  • 2002 A Moment Like This
  • 2003 Miss Independent
  • 2003 Low
  • 2003 The Trouble with Love Is
  • 2004 Breakaway
  • 2004 Since U Been Gone
  • 2005 Behind These Hazel Eyes
  • 2005 Because Of You
  • 2006 Walk Away
  • 2007 Never Again
  • 2007 Sober
  • 2007 One Minute
  • 2007 Don't Waste Your Time
  • 2009 My Life Would Suck Without You
  • 2009 I Do Not Hook Up
  • 2009 Already Gone
  • 2010 All I Ever Wanted
  • 2010 Don't You Wanna Stay (feat. Jason Aldean)
  • 2011 Mr. Know It All
  • 2011 I'll Be Home For Christmas
  • 2012 What Doesn't Kill You (Stronger)
  • 2012 Dark Side

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.