luni, 28 ianuarie 2013

Duffy

   Aimee Anne Duffy, cunoscută sub numele de scenă Duffy, s-a născut pe 23 iunie 1984 în Gwynedd, Țara Galilor, şi a copilărit alături de sora sa geamănă, Katy Ann, în oraşul galez de provincie Nefyn. Părinţii săi, John şi Joyce Duffy, erau proprietarii unui bar din localitate, dar au divorţat pe când micuţa Aimée Ann avea nouă ani. La vârsta de treisprezece ani suferea de depresie, cauzată de un complot pus la cale de fosta soţie a tatălui său vitreg, care angajase un asasin pentru a-l ucide pe acesta. În anul 2000 tânăra cântăreaţă părăsea căminul pe care avea să-l numească „claustrofobic, izolator” şi se mută în casa din Nefyn a tatălui natural.
    Interesul ei pentru muzică a fost inspirat de o casetă video a tatălui ei, a unei emisiuni de muzică din 1960, intitulată Ready Steady Go!. Duffy a început să cânte de la 6 ani, având permanent asupra sa un caiet în care îşi nota versuri. A fost dată afară din corul din şcoala generală la vârsta de 11 ani, deoarece vocea ei era... „prea mare".
   Duffy s-a reîntors în Nefyn la vârsta de 15 ani şi tot acolo a început să cânte alături de diferite formaţii locale. După un proiect muzical eşuat în Elvetia, Duffy a revenit în Țara Galilor în 2003, când a fost invitată să apară în Wawffactor, o emisiune galică, similară "Megastarului". Deşi mulţi o considerau câştigătoare, în final s-a clasat pe locul secund. 
   În 2004, a înregistrat un EP în limba galeză şi a mai apărut pe două melodii de pe albumul See You in the Morning a formaţiei Mint Royale, în timp ce lucra ca ospătăriţă şi într-o pescărie. Owen Powell, membru al formaţiei Catatonia şi Richard Parfitt, din trupa 60ft Dolls, i-au făcut cunoştinţă cu managera Jeanette Lee, iar aceasta i-a aranjat o întălnire cu fostul chitarist al trupei Suede, Bernard Butler.  După ce Butler a „introdus-o” pe Duffy în muzica soul au început să compună diferite piese, creând un sound retro.
    A semnat contractul cu A&M Records pe 23 noiembrie 2007, alături de altă stea în devenire, Adele, fiind numită cea mai proeminentă dintre aşa-numitele „noile Amy” (referire la cântăreaţa Amy Winehouse). Cântăreaţa hip hop Estelle le-a criticat pe Duffy şi pe Adele pentru că denaturează adevărata muzică soul. Duffy a fost de acord parţial cu aceasta, declarând că nu vrea să „definească” muzica soul, dar nu a fost de acord cu faptul că rasa ar fi o problemă.
    Butler şi partenerul muzician al acestuia, David McAlomnt, plus alţi interpreţi au format baza noii trupe ale lui Duffy pentru albumul ei de debut, Rockferry, care a fost lansat de casa de discuri Polydor pe 3 martie 2008.După lansarea unui single în ediţie limitată, Rockferry în noiembrie 2007, Duffy a lansat următorul single, Mercy, care a debutat pe locul 1 în topul downloadărilor pe 17 februarie 2008. Duffy este prima cântăreaţă galică care a ajuns pe locul 1 cu o melodie pop, în ultimii 25 de ani, şi singura artistă din peninsula Llŷn care a ajuns pe prima poziţie a topului oficial al Marii Britanii.
    În America de Nord Duffy este percepută a fi cea mai recentă stea din „invazia britanică”, după căntăreţe precum Amy Winehouse şi Leona Lewis. Acestea din urmă fiind comparate cu „invazia” originală, condusă de Beatles şi Rolling Stones.
   În mai 2008, Mercy era una din cele mai difuzate piese pe VH1 şi la posturile de radio, fusese prezentată în serialele Spitalul de urgenţă, Anatomia lui Gray şi Smallvile, dar şi pe coloana sonoră a filmului Totul despre sex: Filmul.
   Cântăreaţa a primit trei nominalizări la premiile MOJO, la categoriile Albumul anului, Melodia anului şi Debutul anului. Cele 3 nominalizări reprezintă cea mai mare cantitate de nominalizări obţinute de un singur interpret.
Discografie
Albume de studio
Sursa: Wikipedia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.