joi, 24 martie 2011

Donna Summer

   LaDonna Adrian Gaines s-a născut la 31 decembrie 1948, adică în ajun de An Nou, în Dorchester, un cartier din  Boston , Massachusetts. A devenit celebră sub numele său de scenă, Donna Summer, iar celebritatea i-a fost răsplătită cu nenumărate premii şi distincţii, fiind considerată cel mai important exponent al muzicii disco din perioada anilor 1970, recunoaştere conferită prin decernarea titlului "The Queen de Disco". 
Donna a fost una dintre cei şapte copii, iar primele influenţe muzicale au purtat amprenta  Mahaliei Jackson. Chiar de mică, a fost remarcată în cadrul corului bisericii. A fost doar începutul, pentru că în adoloscenţă avea să înfiinţeze mai multe grupuri muzicale, în unul dintre acestea avându-i alături pe una deintre surori şi pe un văr, un foarte bun imitator al celor de la Motown. Şi-ar fi dorit însă un grup de fete, după modelul The Supremes şi Martha şi Vandellas , ce se aflau în plin succes la Boston.
  La sfârşitul anilor 1960, Donna Summer trăda influenţele primite de la Janis Joplin, pe când activa la  Big Brother şi Holding Company. Se pare că genul "rock psihedelic" nu avea să o înregimenteze şi pe Donna, după cum nici şcoala nu o captiveze din cale afară din moment ce a renunţat la studii. Se pare însă că nu şcoala a fost marea sa problemă, ci tocmai oraşul, adică Boston. Se simţea marginalizată, exclusă, ba chiar ridiculizată atât pentru aspectul fizic, cât şi pentru timbrul vocii sale. Nici din partea familiei nu avea un suport deosebit, dar asta nu a împiedicat-o să-şi urmeze visul. În 1968, la 20 de ani, s-a înscris la audiţia pentru un musical pe Broadway, dar a pierdut în favoarea altei cântăreţe de culoare, Melba Moore. Totuşi, în scurt timp, şansa avea să-şi întoarcă iarăşi faţa către Donna, odată cu mutarea spectacolului în Germania, când rolul i-a fost distribuit ei în momentul în care s-a arătat dispusă să părăsească SUA fără nicio reţinere. 
   Stabilită la Munchen, Donna Summer a cântat folk şi chiar operă vieneză. Patru ani mai târziu, în 1972, avea să devină soţia actorului austriac Helmuth Sommer, căsătorie din care a rezultat Mimi Sommer, fiica celor doi. Un an mai târziu mariajul s-a destrămat, dar păstrat numele soţului, modificând totuşi litera "O" cu "U". Între timp, de vreo doi ani, în cariera sa muzicală îşi făcuseră apariţia Giorgio Moroder şi Belotte Pete, alături de care avea să câştige de cinci ori premiul Grammy şi să vândă peste 35 de milioane de albume şi single-uri la nivel mondial, fiind totodată primul artist cu trei apariţii consecutive a dublu-albumelor. A ajuns pe primul loc în Topul america Billboard cu patru singel-uri într-o singură lună.









2 comentarii:

  1. Multumesc pentru acest remember Donna Summer!Incendiara ca o zi torida de vara...ce ne mai rupeam in figuri pe muzica ei pe la chermeze acum...ceva ani.Mi-a facut o deosebita placere sa o reascult!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.