duminică, 6 februarie 2011

Shakira

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (născută pe data de 2 februarie 1977), mai cunoscută sub numele de scenă Shakira, este o cântăreaţă, textieră, dansatoare şi producătoare columbiană, dacă este să ne raportăm la locul său de naştere, consemnat în oraşul Barranquilla. Părinţii săi, Nydia del Carmen Ripoll Torrado şi William Mebarak Chadid, au descendenţi italieni, libanezi şi spanioli. Interpreta a dat dovadă de spirit creativ încă de la o vârstă fragedă, ea compunând prima sa poezie, „La Rosa De Cristal” („Trandafirul de cristal”), la vârsta de patru ani. De-a lungul copilăriei sale ea a realizat o serie de opere literare scurte, în timp ce primul său cântec a fost scris la vârsta de opt ani. „Tus gafas oscuras” („Ochelarii tăi negri”) a fost inspirat de un accident de motocicletă care s-a soldat cu moartea unuia dintre fraţii săi vitregi. Termenul „Shakira” reprezintă în limba arabă cuvântul „recunoscătoare”.
A debutat la începutul anilor '90 în ţara sa natală, devenind cunoscută pe întregul continent odată cu lansarea albumului "Pies Descalzos" în anul 1996, după care a urmat "¿Dónde Están Los Ladrones?", promovat la doi ani distanţă.
Momentul consacrării mondiale s-a consumat odată cu lansarea discului "Laundry Service", care a fost comercializat  în peste cincisprezece milioane de unităţi. Promovarea s-a realizat cu ajutorul unor cântece precum „Whenever, Wherever”, „Underneath Your Clothes” sau „Objection”, primul fiind unul dintre cele mai mari succese comerciale ale deceniului.
De-a lungul carierei sale solista a vândut peste 50 de milioane de albume, performanţă ce i-a conferit statutul de cel mai bine vândut artist columbian al tuturor timpurilor şi una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică latino. De asemenea, cantautoarea a fost răsplătită cu două premii Grammy şi cu şapte trofee Latin Grammy pentru realizările sale muzicale. Piesele sale „Whenever, Wherever”, „La Tortura” şi „Hips Don't Lie” au stabilit recorduri nedoborâte de alţi muzicieni până în momentul de faţă. 

Discografie













Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.